Donar i Rebre Reciprocitat Conscient

L’altre dia, mirant una comèdia romàntica d’aquestes per a “no pensar”, vaig sentir una frase que em va inspirar, així que l’efecte va ser ben diferent, ja que em va portar a reflexionar i escriure aquesta entrada: “Estimar i ser prou valent per deixar-se estimar”.

piedras-en-equilibrio-485x322No és estrany sentir frases com: “És que jo ho he donat tot… He donat molt més del que he rebut… M’he donat al 100%… referint-nos a relacions, ja siguin de parella, amistat, familiars, laborals, etc. La sensació que sembla que hi va ímplicita és la de que no hi ha hagut equilibri i que aquesta manca ens ha fet desgastar-nos, i potser, fins i tot, deixar-les anar.

Aquestes relacions configuren una mena d’engranatge, on totes les peces es connecten i unes sense les altres no podrien fer que el motor funcionés ja que totes tenen una posició en relació a les demés i viceversa. Tant si hi ha equilibri com si no, cada peça té una influència en aquest efecte, ja sigui donant molt o poc, rebent molt o poc, o donant i rebent per igual.

Aquestes posicions tenen a veure amb els patrons que hem aprés, en els entorns més propers, de manera que sovint, quan hi posem atenció, ens adonem que es repeteixen en altres relacions i aspectes de la nostra vida.

treeQuan aquestes sensacions de desequilibri emergeixen, esdevé útil preguntar-nos sobre la nostra part, sobre allò que està influint en aquest engranatge, agafant perspectiva i observant el sistema. Per exemple, si tenim la sensació que donem molt més del que rebem, podem preguntar-nos si realment és així o és que no som conscients de quan estem rebent; també com ens sentim en ambdues posicions (donant i rebent); o si estem creant un espai per a que l’altra persona pugui donar o l’estem ocupant. Les sensacions de desequilibri acostumen a reproduir-se en les diferents peces de l’engranatge (ja sigui de manera conscient o inconscient), així que tan ho pot sentir el que sent que dona massa, com el que sent que rep massa. 

Per a que la reciprocitat emergeixi, cal que totes les peces de l’engranatge estiguin posicionades tan per a rebre i com per a donar. I de vegades, tot i que sembli estrany o contradictori, precisament el gran repte suposa aprendre a rebre, tal com diu la frase de l’inici.

Per a inspirar-nos, la natura ens regala meravellosos exemples d’aquest fenomen, per exemple en la relació de l’arbre amb la terra, un i altre es nodreixen d’aquesta relació, un i altre reben i donen dansant al ritme d’aquesta reciprocitat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.